ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ με τους ασθενείς στη μάχη κατά του καρκίνου

huffpost
Γιατί αξίζει να μάθετε τι είναι το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ»
22/09/2017
ΠάμεΜμαζί
ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τον καρκίνο
08/10/2017
huffpost
Γιατί αξίζει να μάθετε τι είναι το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ»
22/09/2017
ΠάμεΜμαζί
ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τον καρκίνο
08/10/2017

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ“, στις 29/09/2017

Μια 24χρονη κοπέλα χαρούμενη και δυναμική, άφησε κληρονομιά μετά τον θάνατό της την επιθυμία για χώρους δημιουργικής απασχόλησης και ψυχολογικής στήριξης των ασθενών. Η αρχή γίνεται από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Άγιοι Ανάργυροι.

Τον Οκτώβριο του 2016, μια 24χρονη φοιτήτρια Νομικής, η Εμμανουέλα Βερνίκου, έφευγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο. Είχε προηγουμένως προλάβει να γίνει γνωστή μέσα από το μπλογκ της www. scarsandscarves.com, στο οποίο παρουσίαζε την προσωπική της ιστορία εμπνέοντας χιλιάδες ανθρώπους που οι χρόνιες ασθένειες τους απέκλειαν από τη ζωή. «Με λένε Έμμα και είμαι 24. Σπουδάζω στη Νομική, αλλά πρόσφατα αποφάσισα να αλλάξω πορεία με κατεύθυνση το μάρκετινγκ για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Έπειτα από μια σειρά χημειοθεραπειών, ακτινοβολίες, βιοψίες, φυσικοθεραπείες και μια πειραματική μεταμόσχευση μυελού, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου. Καλά, άσχημα, χαρές, γέλια και δάκρυα, περιπέτειες και στιγμές που νομίζω ότι πρωταγωνιστούσα σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όλα αυτά, ώστε να καταρρίψω τα ταμπού που περιβάλλουν τον καρκίνο, να δείξω ότι η ζωή δεν τελειώνει εκεί, αλλά μάλλον αρχίζει» έγραφε.

Η ‘Εμμα, μια κοπέλα χαρούμενη και δυναμική, δεν εγκατέλειπε τη ζωή ακόμη κι όταν το σώμα της δεν άντεχε. Και ό,τι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, προσπαθούν πλέον να το συνεχίσουν οι άνθρωποι που μοιράστηκαν μαζί της τις επιθυμίες της. Η μητέρα της Ελένη Τζαβάρα, η αδελφή της Αναστασία και κάποιοι φίλοι ίδρυσαν πρόσφατα τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ και ξεκινούν να υλοποιήσουν ένα από τα μεγάλα όνειρα της Έμμας: τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης μέσα σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας για την ψυχοσυναισθηματική στήριξη των ασθενών. Στόχος τους είναι να μεταφερθεί στο αποστειρωμένο περιβάλλον του νοσοκομείου ένα κομμάτι του «έξω κόσμου», όπου οι ασθενείς θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν…

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΜΗ. Η αρχή γίνεται με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς Αγιοι Ανάργυροι, όπου θα εγκαινιάσει τη λειτουργία της η πρώτη δομή στη χώρα με τέτοιο περιεχόμενο. «Η ιδέα ξεκίνησε από την ίδια την Έμμα, η οποία είχε ζήσει για κάποιο καιρό στην Αμερική, όπου πήγε για θεραπείες» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η αδελφή της Αναστασία Βερνίκου. «Εκεί είδε πώς λειτουργούσε το σύστημα και διαμόρφωσε την κοσμοθεωρία της, μια φιλοσοφία σύμφωνα με την οποία η ζωή πρέπει να συνεχίζεται ακόμη κι αν νοσείς. Μέσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας όπου βρέθηκε, οι ασθενείς μπορούσαν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες παράλληλα με τις θεραπείες τους. Έτσι θέλησε να φέρει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Αυτό που την κινητοποίησε ήταν το ότι επιστρέφοντας εδώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κάποιο ελληνικό νοσοκομείο. Στο διπλανό κρεβάτι από εκείνη ήταν ένα παιδί 16 ετών το οποίο βρισκόταν στο νοσοκομείο έναν χρόνο επειδή είχε χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το παιδί το μόνο που μπορούσε να κάνει και το μόνο που τελικά έκανε ήταν να παίζει PlayStation όλη την ημέρα. Ήταν από την επαρχία, δεν είχε επισκέψεις και μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου ήταν αποκλεισμένο από κάθε άλλη δραστηριότητα» προσθέτει.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Η αίθουσα που θα φιλοξενήσει τις ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς έχει ήδη διαμορφωθεί, ενώ η ανταπόκριση του κόσμου που γνώρισε την Έμμα μέσα από το μπλογκ της και θέλει να συμβάλει εθελοντικά στην προσπάθεια είναι αξιοσημείωτη. «Μέσα σε δύο εβδομάδες μας προσέγγισαν περίπου 100 άτομα που θέλουν να βοηθήσουν, ενώ αρκετά νοσοκομεία έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους» λέει η Αναστασία Βερνίκου. «Σε πρώτη φάση ξεκινάμε τις δραστηριότητες δύο φορές την εβδομάδα με 15 εθελοντές, οι οποίοι είναι ειδικοί στον κλάδο με τον οποίο θα ασχοληθεί ο καθένας. Θα γίνεται μουσικοθεραπεία με μια εθελόντρια η οποία έχει δουλέψει με τέτοια θέματα σε ογκολογικό νοσοκομείο της Αμερικής, μαθήματα γιόγκα, πλέξιμο, θα κάνουμε κινηματογραφοθεραπεία με προβολή ταινιών και συζήτηση, ανάγνωση βιβλίου».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. «Το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Κηφισιάς έχει 160 ασθενείς και τρεις μονάδες. Ήδη μοιράσαμε κάποια ερωτηματολόγια και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους νοσηλευομένους» λέει η Αναστασία. «Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι ώρες αλλά και να επεκταθεί η δράση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η Έμμα είχε αρχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα. Το επεξεργαζόταν, σκεφτόταν τι νομική μορφή θα έχει. Το σχεδίαζε, αλλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει» σημειώνει. «Αυτό που ένιωθε το συμμεριζόμαστε κι εμείς, γι’ αυτό το προχωράμε…».

20-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Διημερίδα της οργάνωσης στο Αμερικανικό Κολέγιο
Την πρώτη της διημερίδα με θέμα «Ψυχοσωματική φροντίδα στον καρκίνο: ενσυναίσθηση, κατανόηση και επικοινωνία» θα πραγματοποιήσει στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2017 στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας στην Αγία Παρασκευή η οργάνωση ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ. Στόχος της διημερίδας, η οποία απευθύνεται σε ασθενείς, στις οικογένειές τους, σε επαγγελματίες υγείας και σε όσους θέλουν να ενημερωθούν, είναι να αναδειχθούν η σημασία της ενσυναίσθησης σε όλα τα επίπεδα της ψυχοσωματικής φροντίδας και η ανάγκη μιας πολυδιάστατης προσέγγισης στις διάφορες φάσεις της νόσου και της αποθεραπείας της, εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες των εφήβων και των νέων ενήλικων ασθενών.