Αρωματοθεραπεία

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αρωματοθεραπεία είναι μία ολιστική μέθοδος ευεξίας που χρησιμοποιεί ως μέσο τα μίγματα αγνών αιθέριων ελαίων. Σύμφωνα με έρευνες, τα οφέλη της αρωματοθεραπείας σε καρκινοπαθείς ασθενείς περιλαμβάνουν τη βραχυπρόθεσμη μείωση του γενικευμένου άγχους, της κατάθλιψης, την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, την καλύτερη διαχείριση του πόνου και την αύξηση του αισθήματος ευεξίας.

Οφέλη εμφανίζει ακόμη και σε ασθενείς σε τερματικά στάδια, καθώς δείχνει να είναι αποτελεσματική (σε συνδυασμό με ρεφλεξολογία και ποδόλουτρο) στην εξάλειψη της κόπωσης που βιώνουν οι πάσχοντες. Κατά τη διάρκεια της φάσης της χημειοθεραπείας, η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει με ασφάλεια στη μείωση της ναυτίας, ενώ σε διάφορες δημοσιευμένες έρευνες αναφέρονται βελτιώσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως ανακούφιση από μυώδη νεκρωτικά έλκη με αντιβακτηριακά αιθέρια έλαια ή μείωση της βλάβης των σιελογόνων αδένων από ακτινοβολίες.

Πάντως, η αρωματοθεραπεία σε καρκινοπαθείς που συνήθως βιώνουν συμπτώματα άγχους, αϋπνίας, κόπωσης και της αίσθησης μείωσης της ευεξίας τους γενικότερα, φαίνεται να είναι ένα βιώσιμο, ασφαλές και οικονομικό εργαλείο για τη μείωση τέτοιου είδους συμπτωμάτων.

Sofia Karandelou
Diploma in Naturopathy