«Ενσυναίσθηση στην Πράξη: Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής στην πορεία του ασθενούς με Καρκίνο»
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, ΑθήναΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
Πρόγραμμα
ΜΕΡΟΣ Α’ - ΟΜΙΛΙΕΣ
09.00 Εγγραφές
ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ PIERCE
10.00 Καλωσόρισμα
Εκπρόσωπος ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
Συμμετέχων στα δημιουργικά προγράμματα του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
10.30 - 12.30 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Συντονίστρια: Τέσσυ Κατσάμπα
Η Τέσσυ Τζαβάρα Κατσάμπα εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αξιολόγησης για το έτος 2019. Έχει τιμηθεί με διάκριση από τον Διεθνή Εταιρικό Σύνδεσμο Αξιολόγησης για τη προσφορά της στη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδέσμου οργανισμών αξιολόγησης. Eίναι ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας EnCompass LLC που εδρεύει στη Washington D.C. και απασχολεί πάνω από 100 στελέχη με ειδίκευση σε θέματα σχεδιασμού, αξιολόγησης και οργανωτικής ανάπτυξης εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Το 2018 η εταιρεία της περιελήφθη στη λίστα των 100 καλύτερων εργασιακών χώρων στη περιοχή της Washington από την Washington Post. Η κυρία Κατσάμπα είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor από το Κολλέγιο Wooster και Master’s σε Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο Harvard. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και συνεννοείται στα Ισπανικά.
10.30-10.50 - Τίτλος: «Η σημασία της επικοινωνίας και του συντονισμού της διεπιστημονικής ομάδας στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου» Χειρουργός Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Rutgers, Νέα Ιερσέη, ΗΠΑ 10.50-11.10 - Τίτλος: Η ποιότητα ζωής πέρα από τα ιατρικά κριτήρια: Με ποιο τρόπο η ανάδειξη των ψυχοκοινωνικών αναγκών συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς με καρκίνο; Κλινικός Ψυχολόγος στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας», Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Συμμετείχε σε 192 συνέδρια ημεδαπής & αλλοδαπής (παρακολούθηση – ανακοινώσεις – προεδρία – σχολιασμός), έχει διοργανώσει 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την Παρηγορητική Φροντίδα, έχει συγγράψει κεφάλαια σε 2 επιστημονικά βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 77 ανακοινώσεις-ομιλίες, 8 επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Ιατρικής Επιθεώρησης ΙΚΑ, του Clinical Updates της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Εφημερίδας «Παρηγορητική Φροντίδα» της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.). Ήταν μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας. Ήταν Πρόεδρος στο 11ο , 12ο , 14ο, 15ο, 16ο, 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής (με διεθνή συμμετοχή). Μέλος EuLAP, EFIC, ESRA, WIP. 12.30-13.00 Ελαφρύ Γεύμα
Στη νέα εποχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του καρκίνου, όπου ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων θεραπειών, όπως η χειρουργική θεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η γονιδιακή θεραπεία, είναι ο κανόνας, είναι απαραίτητη η άμεση καί απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται για την εκπόνηση της καταλληλότερης αγωγής.
Στην βελτιωμένη επικοινωνία και τον συντονισμό αποφάσεων συμβάλλουν πολλοί παράγοντες που έχουν μελετηθεί και σταδιακά έχουν ενσωματωθεί στη σύγχρονη αντίληψη της προσέγγισης της διεπιστημονικής ομάδας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Πρώτα είναι η έννοια της ομάδας, που έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την έννοια του γιατρού σαν μονάδας που δρα μεμονομένα και αυτόνομα. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εξειδικευμένοι στον καρκίνο, ακολουθώντας ευρέως αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές από εθνικές ή διεθνείς αντικαρκινικές εταιρείες, συνεργάζονται στενά σε επίπεδο ομάδας για την εκπόνηση της θεραπευτικής αγωγής και την ομαλή εκτέλεση της κατά τα διάφορα στάδια. Για την συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας πολύ χρήσιμες είναι και οι τακτικές συνεδριάσεις των ογκολογικών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο.
Η καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα της προκριθείσας αγωγής, καθώς και η ομαλή εφαρμογή της μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια περνάει από ποιοτικό έλεγχο τόσο του νοσοκομείου όσο και μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών επιφορτισμένων με τέτοια καθήκοντα.
Σημαντική συμβολή επίσης έχει και η ευρύτατη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλλου ασθενούς, όπου μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια, να επικαιροποιηθούν και να μελετηθούν με ευχέρεια όλες οι κλινικές πληροφορίες και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, από όλα τα μέλη της ομάδας και να γίνει γρήγορη ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με νέα ευρήματα, ανταπόκριση στη θεραπεία, παρενέργειες διάφορων φαρμάκων, συνέχιση ή τροποποίηση της αγωγής κλπ. Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τους φάκελλο έχουν και οι ασθενείς, οι οποίοι έτσι ενημερώνονται και από μόνοι τους για την πορεία της υγείας τους και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους θεράποντες ιατρούς, συμμετέχοντας ενεργά στην όλη διαδικασία.
Λόγω της συχνά πολύπλοκης και μακροχρόνιας αγωγής που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου και στην οποία συμμετέχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, έχει θεσπισθεί με επιτυχία και ο θεσμός συντονιστή/συντονίστριας, με κύριο ρόλο να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ ασθενούς και μελών της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και μελών μεταξύ τους, να βοηθάει στην διεκπεραίωση εξετάσεων, να φροντίζει να γίνεται ομαλά η σταδιακή συνέχιση των διάφορων τύπων θεραπείας και να έχει εν γένει υποστηρικτικό ρόλο φροντίζοντας τις διάφορες ανάγκες του ασθενούς σχετικά με το καρκίνο. Η συμμετοχή συντονιστή/συντονίστριας στην διεπιστημονική ομάδα έχει βοηθήσει στο να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, να μειωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, οι καθυστερήσεις σε εξετάσεις και θεραπευτικές συνεδρίες και να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης που νοιώθουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πήγα γυμνάσιο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Τελείωσα την Ιατρική Αθηνών το 1982.Υπηρέτησα την Ελληνικη Αεροπορία σαν έφεδρος ανθυποσμηναγός για δύο χρόνια. Με υποτροφία της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα βιοιατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο της Ιαπωνίας από όπου και πήρα και το διδακτορικο μου. Μετά από πρόσκληση συνέχισα την έρευνά μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ και στο Πανεπιστήμιο Ρόκφέλλερ. Εκπαιδεύτηκα στην ειδικότητα της χειρουργικής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Μετεκπαιδεύτηκα στη χειρουργική ογκολογία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο John Wayne στο Λος Άντζελες. Απο το 2001 μέχρι το 2010 ήμουν επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai και απο το 2011 είμαι αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Νέας Ιερσέης και διευθυντής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Βετεράνων της Νέας Ιερσέης. Το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο με πάνω απο 100 άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και ανακοινώσεις, επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση, στην ανοσολογία και στη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου. Είμαι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου, του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Διετέλεσα πρόεδρος του Παγκόσμιας Ελληνικής ΒιοΙατρικής Εταιρείας 2010-2011, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης 2009-10 και κατά την διάρκεια της θητείας μου έγινε η αδελφοποίηση με την Ελληνική Κυτταρολογική Εταιρεία.
Η δεύτερη ανατροπή αφορά στη σχέση του με τους άλλους (γιατρούς, οικογένεια, φιλικό περιβάλλον) όπου προεξάρχει η εξάρτηση από τον άλλο σε βάρος – και μάλιστα πολλές φορές με δραματικό τρόπο - της ανεξαρτησίας του δημιουργώντας αισθήματα απαξίωσης της ζωής του, ανικανότητας, θυμού και πολλές φορές μοναξιάς.
Η αντιμετώπιση και η επεξεργασία των δύο αυτών βασικών ανατροπών στη διάρκεια της θεραπείας της ασθένειας όχι μόνο από τον ασθενή αλλά και από την οικογένειά του, την ιατρική ομάδα και τους νοσηλευτές, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Σπούδασε ψυχολογία στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας Παρισίων (Πανεπιστήμιο Σορβόννης- Παρίσι 5- Ρενέ Ντεκάρτ) Εργάζεται στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας» από το 2003. Είναι μέλος-εκπαιδευτής της γαλλικής Εταιρείας Σωματικής Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας καθώς επίσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Σχολιαστές:
Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακύ Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Αναισθησιολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αλγολογία και την Παρηγορητική Φροντίδα.
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Θεοδώρα Παππά
MSc, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»
Θεοδώρα-Ειρήνη ( Ντορίνα) Σιαλβέρα
Η Δρ. Θεοδώρα – Ειρήνη Σιαλβέρα είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Eίναι Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2013 και επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, ως Mεταδιδακτορική Eρευνήτρια, με ερευνητικό αντικείμενο τη σχέση της διατροφής με την καρδιαγγειακή νόσο και τις συνοδές νόσους της, όπως, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία. Από το 2017 εργάζεται στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κ. Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ενώ είναι καλεσμένη ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2013 είχε εκλεγεί Ειδικός Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων–Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), και από τον Οκτώβρη του 2016 είναι η Πρόεδρος του ΠΣΔΔ. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά συγγράματα.
PhD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι», Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΓΠΑ Αθηνών.
ΜΕΡΟΣ Β’ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
13:10 – 14.45 Εργαστήριο 1
Τίτλος: «Διεπιστημονική συνεργασία για την ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενή»
Συντονίστρια: Τέσσυ Κατσάμπα
Η Τέσσυ Τζαβάρα Κατσάμπα εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αξιολόγησης για το έτος 2019. Έχει τιμηθεί με διάκριση από τον Διεθνή Εταιρικό Σύνδεσμο Αξιολόγησης για τη προσφορά της στη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδέσμου οργανισμών αξιολόγησης. Eίναι ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας EnCompass LLC που εδρεύει στη Washington D.C. και απασχολεί πάνω από 100 στελέχη με ειδίκευση σε θέματα σχεδιασμού, αξιολόγησης και οργανωτικής ανάπτυξης εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Το 2018 η εταιρεία της περιελήφθη στη λίστα των 100 καλύτερων εργασιακών χώρων στη περιοχή της Washington από την Washington Post. Η κυρία Κατσάμπα είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor από το Κολλέγιο Wooster και Master’s σε Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο Harvard. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και συνεννοείται στα Ισπανικά.
Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
Παρουσιαστές:
Γιώργος ΤσιούλιαςΓεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πήγα γυμνάσιο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Τελείωσα την Ιατρική Αθηνών το 1982.Υπηρέτησα την Ελληνικη Αεροπορία σαν έφεδρος ανθυποσμηναγός για δύο χρόνια. Με υποτροφία της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα βιοιατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο της Ιαπωνίας από όπου και πήρα και το διδακτορικο μου. Μετά από πρόσκληση συνέχισα την έρευνά μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ και στο Πανεπιστήμιο Ρόκφέλλερ. Εκπαιδεύτηκα στην ειδικότητα της χειρουργικής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Μετεκπαιδεύτηκα στη χειρουργική ογκολογία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο John Wayne στο Λος Άντζελες. Απο το 2001 μέχρι το 2010 ήμουν επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai και απο το 2011 είμαι αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Νέας Ιερσέης και διευθυντής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Βετεράνων της Νέας Ιερσέης. Το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο με πάνω απο 100 άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και ανακοινώσεις, επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση, στην ανοσολογία και στη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου. Είμαι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου, του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Διετέλεσα πρόεδρος του Παγκόσμιας Ελληνικής ΒιοΙατρικής Εταιρείας 2010-2011, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης 2009-10 και κατά την διάρκεια της θητείας μου έγινε η αδελφοποίηση με την Ελληνική Κυτταρολογική Εταιρεία.
Χειρουργός Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Rutgers, Νέα Ιερσέη, ΗΠΑ
"Η στενότερη συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας δεν έχει μόνο σκοπό να δώσει στον ασθενή την πιό ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο πλαίσιο επιλογών, αλλά και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά στη βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.
Για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια είναι σημαντικό τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας να διέπονται από μία ολιστική φιλοσοφία, και όχι στεγνά επιστημονική, και να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τις όποιες ανάγκες έχει ο ασθενής, σε όλες τις πτυχές της ζωής του καί σε όλες τις φάσεις της θεραπείας του. Επίσης η αρμονική συνεργασία των μελών της διεπιστημονικής ομάδας δίνει στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένεια την πεποίθηση ότι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μία καλοδεμένη, λειτουργική και αποτελεσματική ομάδα, που δρα συντονισμένα, με ακρίβεια και συνέπεια, για να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η προσπάθεια αυτή όχι μόνο δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ικανοποίησης για τον ασθενή, αλλά και του δημιουργεί περαιτέρω κίνητρα, να συνεργαστεί πιό στενά με την διεπιστημονική ομάδα, να ολοκληρώσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και να ξεπεράσει τις όποιες αντιξοότητες με επιτυχία."
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Maudsley και στο Institute of Psychiatry, King’s College London. Δούλεψε σαν Κλινικός Λέκτορας στη Ψυχιατρική στο Kings College London, σαν Επιμελητής στα νοσοκομεία Maudsley και Bethlem και σαν Visiting Research Fellow στο Mount Sinai School of Medicine στην Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια εργάστηκε σαν Consultant Psychiatrist στο Camden and Islington NHS Trust στο Λονδίνο. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Τομέας Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α.
«Η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο αναφέρεται σε ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας με σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Η φροντίδα του ογκολογικού ασθενή με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του είναι μια σύνθετη διαδικασία, που καθιστά απαραίτητη την διεπιστημονική προσέγγιση. Η έγκαιρη αξιολόγηση των ασθενών με σκοπό την ανίχνευση ψυχιατρικών διαταραχών και η αποτελεσματική διαχείριση αυτών με την παροχή στοχευμένων και τεκμηριωμένων ψυχολογικών και ψυχοφαρμακολογικών θεραπειών σε συνεργασία με την ογκολογική ομάδα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Θα εξετάσουμε παραδείγματα από την καθημερινή κλινική πρακτική, πώς μπορεί να εφαρμοστεί η έγκαιρη αξιολόγηση προκειμένου να βοηθήσουμε τον ογκολογικό ασθενή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του.»
Σχολιαστές:
Jose Duran-MorenoΕργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Β’ Ογκολογική Κλινική, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Son Espases, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία, και ως εξωτερικός συνεργάτης στην Β’ Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Complutense de Madrid-Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doce Octubre, Μαδρίτη, Ισπανία, ειδικεύθηκε στην Παθολογία Ογκολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Son Espaces, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Ισπανία. Πήρε το μεταπτυχιακό του σε όγκους του μυοσκελετικού συστήματος από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενδεικτικά: Σχεδιασμός και Ερμηνεία Κλινικών Μελετών ( Johns Hopkins University (2015), Συνέδριο ESMO στα Σαρκώματα και στο GIST ( 2014), Βιοδείκτες στην Ογκολογία (ROCHE, 2013), Εξελίξεις στην θεραπεία των καρκίνων του προστάτου, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως ( SOGUG) κ.α.
Συμμετείχε σε 13 κλινικές μελέτες και 9 επιστημονικές εργασίες, έχει 7 δημοσιεύσεις και είναι μέλος σε επιστημονικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων: Spanish Society of Medical Oncology, Spanish Oncology Genito Urinary Group, Spanish Sarcoma Research Group, European Society of Medical Oncology, της Ομάδας Νέων Ελλήνων Ογκολόγων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
MD, MSc, Παθολόγος-Ογκολόγος
Δήμητρα ΔημομελέτηΝοσηλεύτρια, Τομεάρχης Χειρουργικού Τομέα Γ.Ο.Ν.Κ. . «Άγιοι Ανάργυροι», Κοινωνική Λειτουργός & Εργαστηριακός Συνεργάτης Παν/μιου Δυτικής Αττικής
Βασιλική ΠαντελήΤΕ Νοσηλεύτρια, ΜSc, ΠΕ Ψυχολόγος, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»
Σοφία ΚωσταράκουΗ Σοφία Κωσταράκου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής του Leeds Metropolitan University. Απέκτησε εργασιακή εμπειρία στην Κλινική Διατροφή στο Airdale General Hospital NFT, ενώ εργάστηκε σαν Basic Grade Dietitian στο Pilgrim Hospital του United Lincolnshire Hospitals NHS Trust.
Εργάστηκε επί σειρά ετών στην εταιρεία ενδοκρινολογίας Endocrine Clinics κυρίως στον Τομέα του Μεταβολικού Συνδρόμου, του Διαβήτη, και του Διαβήτη Κύησης και έχει συνεργαστεί με τον περιοδικό τύπο σε άρθρα σχετικά με την διατροφή.
Από το 2008 εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ενώ από το 2011 εργάζεται στο Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ως Προϊσταμένη του Τμήματος Κλινικής Διατροφής.
Κλινική Διαιτολόγος Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»
Αθανασία ΓούλαΚοινωνική Λειτουργός, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»
14.45-15.00 Διάλειμμα Καφέ
15.15-17:00 Εργαστήριο 2
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ PIERCE
Τίτλος: «Καρκινικός πόνος και ποιότητα ζωής»
Συντονίστριες: Τέσσυ Κατσάμπα
Η Τέσσυ Τζαβάρα Κατσάμπα εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αξιολόγησης για το έτος 2019. Έχει τιμηθεί με διάκριση από τον Διεθνή Εταιρικό Σύνδεσμο Αξιολόγησης για τη προσφορά της στη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδέσμου οργανισμών αξιολόγησης. Eίναι ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας EnCompass LLC που εδρεύει στη Washington D.C. και απασχολεί πάνω από 100 στελέχη με ειδίκευση σε θέματα σχεδιασμού, αξιολόγησης και οργανωτικής ανάπτυξης εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Το 2018 η εταιρεία της περιελήφθη στη λίστα των 100 καλύτερων εργασιακών χώρων στη περιοχή της Washington από την Washington Post. Η κυρία Κατσάμπα είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor από το Κολλέγιο Wooster και Master’s σε Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο Harvard. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και συνεννοείται στα Ισπανικά.
Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ &
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Αναισθησιολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αλγολογία και την Παρηγορητική Φροντίδα. Συμμετείχε σε 192 συνέδρια ημεδαπής & αλλοδαπής (παρακολούθηση – ανακοινώσεις – προεδρία – σχολιασμός), έχει διοργανώσει 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την Παρηγορητική Φροντίδα, έχει συγγράψει κεφάλαια σε 2 επιστημονικά βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 77 ανακοινώσεις-ομιλίες, 8 επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Ιατρικής Επιθεώρησης ΙΚΑ, του Clinical Updates της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Εφημερίδας «Παρηγορητική Φροντίδα» της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.). Ήταν μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Ήταν Πρόεδρος στο 11ο , 12ο , 14ο, 15ο, 16ο, 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής (με διεθνή συμμετοχή). Μέλος EuLAP, EFIC, ESRA, WIP.
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Παρουσιαστές:
Ζηναϊς ΚοντούληAναισθησιολόγος, υπεράριθμη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Imperial University, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο και υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών «The effect of centhaquine combined with hydroexyl-starch on hemorrhagic shock induced on young pigs». Εξειδικεύτηκε στον χρόνιο πόνο στο Ιmperial College, NHS, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στην Νευροτροποποίηση και στον Χρόνιο Πόνο στο King’s College, NHS – St Thomas Hospital Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας, Efic meeting – Κοπενχάγη, Παγκόσμιο Συνέδριο Πόνου στην Νέα Υόρκη, Ετήσια Συνεδρίαση της Βρετανικής Εταιρείας Πόνου, European Pain Federation EFIC στην Βιέννη. Έκανε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, (2016) Μελέτη 8 χρόνων ασθενών με διεγέρτη στην σπονδυλική στήλη για χρόνιο πόνο, (2015) Η χρήση αντλείας πόνου μορφίνης σε ασθενείς με καρκινικό πόνο, (2014 -2017) Senthaquine improves cardiac output and survival rate after major hemorrhage in young pigs. Anaesthesiology. P Papapanagiotou, Z Kontouli, T Xanthos, (2012) Sugammadex administration improves neuromonitoring (baseline response MEPs) in spinal cord surgery patients anaesthetized with TIVA Zinais Kontouli, V Mariatou 2012, Paris EJA κ.α.
Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου Νοσοκ. Μετροπόλιταν
«Ο καρκινικός πόνος συναντάται περίπου στους τέσσερις (4) από τους δέκα (10) ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασίες. Είναι ένα σύμπτωμα το οποίο γίνεται χρόνιο και η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση γιατί αλλιώς επηρεάζει τόσο την ποιότητα της ζωής του ασθενούς καθώς και την πορεία της νόσου του. Η αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου είναι απαραίτητο να γίνεται από μία ομάδα που αποτελείται από ογκολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους κι άλλες ειδικότητες.
Υπάρχουν καινούργιες τεχνικές σήμερα και η εξέλιξη της ιατρικής έχει φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοί να εξαλείψουμε τον καρκινικό πόνο. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που πονούν ζουν λιγότερο και η ποιότητα της ζωής τους είναι πολύ άσχημη.
Είναι στο χέρι όλων μας να δουλέψουμε μαζί σαν ομάδα και να βελτιώσουμε το σύμπτωμα του πόνου καθώς και την γενικότερη ποιότητα της ζωής των ασθενών μας.»
Νοσηλεύτρια στην Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής, Παράρτημα Αρεταίειου Νοσοκομείου από το 2015 μέχρι σήμερα. Απόφοιτος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. και απόφοιτος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο:«Οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων».
Έχει καταθέσει ηλεκτρονικά στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας, Διπλωματική Εργασία με τίτλο «Προπαρασκευαστικός θρήνος και αξιοπρέπεια σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο» που εκπονήθηκε στην ακαδημαϊκή μονάδα: Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, ΠΜΣ Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων, Κατεύθυνση Οργάνωση & Διαχείριση ανακουφιστικής & υποστηρικτικής φροντίδας χρονίως πασχόντων.
Έχει συμμετάσχει στις ακόλουθες δημοσιεύσεις: Parpa E, Kostopoulou S, Tsilika E, Galanos A, Katsaragakis S, Mystakidou K. Psychometric properties of the Greek version of the Patient Dignity Inventory in advanced cancer patients. J Pain Symptom Manage. 2017; 54(3): 376-382. Kostopoulou S, Parpa E, Tsilika E, Katsaragakis S, Papazoglou I, Zygogianni A, Galanos A, Mystakidou K. Advanced Cancer Patients' Perceptions of Dignity: The Impact of Psychologically Distressing Symptoms and Preparatory Grief. J Palliat Care. 2018 Apr;33(2):88-94. doi: 10.1177/0825859718759882. Epub 2018 Mar 7.
Νοσηλεύτρια, Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
Πάρπα ΕυφημίαΚλινικός Ψυχολόγος, Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
Σχολιαστές:
Αικατερίνη Μπουσμπουκέα,
Παθολόγος-Ογκολόγος, Νοσοκομείο Μετροπόλιταν
Αθηνά Δεληδάκη,
Προϊσταμένη Υπηρεσίας Κατ’ οίκον Νοσηλείας (ΥΚΟΝ) ΓΟΝΚ
Ευστράτιος Τσελάς,
Νοσηλευτής της ΥΚΟΝ
14.00-15.20 Εργαστήριο 3
PIERCE BLACK BOX THEATER
«Μουσικοθεραπεία στο ογκολογικό πλαίσιο»
Mε την Κάνδια Μπουζιώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι κάτοχος Διπλώματος Κλασσικού Τραγουδιού, Πτυχίου (BA) Ψυχολογίας/ (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στη Μουσικοθεραπεία/ Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Post Master’s Τίτλου (AVPT) στη Φωνητική Ψυχοθεραπεία/ Dr. Diane Austin/ Βανκούβερ.
Ως μουσικοθεραπεύτρια στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στο κέντρο νοσηλείας Cabrini Nursing Center, στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Memorial Sloan Kettering όπως και στο στηρικτικό κέντρο Gilda’s Club. Στην Αθήνα, έχει συνεργαστεί με το Νοσοκομείο Αγία Σοφία-Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα, με χώρους τέχνης κ.α.
Από τον Οκτώβριο του 2017 συνεργάζεται ως Μουσικοθεραπεύτρια με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ», για τους ασθενείς και τις οικογένειες του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «΄Αγιοι Ανάργυροι». Επίσης συνεργάζεται ως Μουσικοθεραπεύτρια, Φωνητική Ψυχοθεραπεύτρια και με το Αθηναϊκό Ωδείο κ.α. Έχει λάβει μέρος σε παρουσιάσεις, διαλέξεις, συμπόσια και σεμινάρια στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα και ηγείται βιωματικών εργαστηρίων που εστιάζουν στην έκφραση κυρίως μέσω της φωνής. Επίσης είναι μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.
Παράλληλα με τη μουσικοθεραπεία εργάζεται ως υψίφωνος κι από το 2000 ανήκει στο δυναμικό των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παρουσίασης και βιωματικού οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσικοθεραπεία αλλά και με μουσικοθεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε στις συνεδρίες μας με τους ογκολογικούς ασθενείς. Έχοντας ως στόχους μας να ανακουφίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες θεραπειών, συμπτώματα όπως ο πόνος, το άγχος και η κατάθλιψη δημιουργούμε πλάνα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης απευθυνόμενα στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ενδιαφερόμενου.
14.00-15.00 Εργαστήριο 4
PIERCE FACULTY LOUNGE
«Δεν είμαι μόνο ογκολογικός ασθενής»
«Είμαι και αναπνοή, κίνηση, πνεύμα,ψυχή, ενέργεια, δημιουργία. Είμαι...»
Mε την Κατερίνα Λυγγερίδου
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στη διδασκαλία της Kundalini Yoga, Yin Yoga και Yoga Nidra σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια παιδικής γιόγκα. Έχοντας έρθει σε επαφή με διαφορετικά συστήματα γιόγκα, πιστεύει ότι καθένα από αυτά είναι απαραίτητο και συντελεί στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία, γι’ αυτό και στο μάθημά της εντάσσει στοιχεία από όλα αυτά τα συστήματα ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της προσανατολίζεται στο θεραπευτικό κομμάτι της γιόγκα, με εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και με απώτερο στόχο τη θεραπεία. Υποστηρίζει ένθερμα ότι η γιόγκα μπορεί να δουλέψει επικουρικά με τον ιατρικό κλάδο, και όνειρό της είναι η διάδοση και ένταξη της θεραπευτικής γιόγκα στα νοσοκομεία.
Είναι συνιδρύτρια στο Κέντρο Θεραπευτικής Γιόγκα, όπου προσφέρει μαθήματα γιόγκα για εφήβους και ομάδες ενηλίκων, και υλοποιεί θεραπευτικά προγράμματα. Όραμά της είναι η μελέτη και ανάλυση της επιστήμης της γιόγκα έτσι ώστε να μπορέσει να εξηγηθεί με ιατρικούς όρους και να αφομοιωθεί ως θεραπευτικό εργαλείο, επικουρικό της ιατρικής.
17:00-17.15 Διάλειμμα καφέ
17.15 -18.15 Πορίσματα Ημερίδας