«Ενσυναίσθηση στην Πράξη: Πώς διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής στην πορεία του ασθενούς με Καρκίνο»

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, Αθήνα

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Διαβάστε εδώ τα πορίσματα της Ημερίδας 2018

Πρόγραμμα

ΜΕΡΟΣ Α’ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΘΕΑΤΡΟ PIERCE

09.00 Εγγραφές

ΦΟΥΑΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ PIERCE


10.00 Καλωσόρισμα
Εκπρόσωπος ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
Συμμετέχων στα δημιουργικά προγράμματα του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ


10.30 - 12.30 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Συντονίστρια: Τέσσυ Κατσάμπα

Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ


10.30-10.50 - Τίτλος: «Η σημασία της επικοινωνίας και του συντονισμού της διεπιστημονικής ομάδας στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου»

Ομιλητής: Γεώργιος Τσιούλιας

Χειρουργός Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Rutgers, Νέα Ιερσέη, ΗΠΑ

10.50-11.10 - Τίτλος: Η ποιότητα ζωής πέρα από τα ιατρικά κριτήρια: Με ποιο τρόπο η ανάδειξη των ψυχοκοινωνικών αναγκών συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς με καρκίνο;

Ομιλητής: Γιάννης Ντίνος

Κλινικός Ψυχολόγος στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας», Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

11.10-12.30 - Συζήτηση
Σχολιαστές:
Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Θεοδώρα Παππά
MSc, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»
Θεοδώρα-Ειρήνη ( Ντορίνα) Σιαλβέρα
PhD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι», Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, ΓΠΑ Αθηνών.


12.30-13.00 Ελαφρύ Γεύμα


ΜΕΡΟΣ Β’ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ PIERCE

13:10 – 14.45 Εργαστήριο 1

Τίτλος: «Διεπιστημονική συνεργασία για την ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενή»

Συντονίστρια: Τέσσυ Κατσάμπα


Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ

Παρουσιαστές:

Γιώργος Τσιούλιας

Χειρουργός Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Rutgers, Νέα Ιερσέη, ΗΠΑ

"Η στενότερη συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας δεν έχει μόνο σκοπό να δώσει στον ασθενή την πιό ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο πλαίσιο επιλογών, αλλά και να βοηθήσει άμεσα και αποτελεσματικά στη βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.
Για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια είναι σημαντικό τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας να διέπονται από μία ολιστική φιλοσοφία, και όχι στεγνά επιστημονική, και να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τις όποιες ανάγκες έχει ο ασθενής, σε όλες τις πτυχές της ζωής του καί σε όλες τις φάσεις της θεραπείας του. Επίσης η αρμονική συνεργασία των μελών της διεπιστημονικής ομάδας δίνει στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένεια την πεποίθηση ότι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μία καλοδεμένη, λειτουργική και αποτελεσματική ομάδα, που δρα συντονισμένα, με ακρίβεια και συνέπεια, για να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η προσπάθεια αυτή όχι μόνο δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ικανοποίησης για τον ασθενή, αλλά και του δημιουργεί περαιτέρω κίνητρα, να συνεργαστεί πιό στενά με την διεπιστημονική ομάδα, να ολοκληρώσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και να ξεπεράσει τις όποιες αντιξοότητες με επιτυχία."

Μιχάλης Χατζούλης

Επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής, Τομέας Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α.

«Η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο αναφέρεται σε ένα συνολικό αίσθημα ευεξίας με σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Η φροντίδα του ογκολογικού ασθενή με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του είναι μια σύνθετη διαδικασία, που καθιστά απαραίτητη την διεπιστημονική προσέγγιση. Η έγκαιρη αξιολόγηση των ασθενών με σκοπό την ανίχνευση ψυχιατρικών διαταραχών και η αποτελεσματική διαχείριση αυτών με την παροχή στοχευμένων και τεκμηριωμένων ψυχολογικών και ψυχοφαρμακολογικών θεραπειών σε συνεργασία με την ογκολογική ομάδα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Θα εξετάσουμε παραδείγματα από την καθημερινή κλινική πρακτική, πώς μπορεί να εφαρμοστεί η έγκαιρη αξιολόγηση προκειμένου να βοηθήσουμε τον ογκολογικό ασθενή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του.»

Σχολιαστές:

Jose Duran-Moreno

MD, MSc, Παθολόγος-Ογκολόγος

Δήμητρα Δημομελέτη

Νοσηλεύτρια, Τομεάρχης Χειρουργικού Τομέα Γ.Ο.Ν.Κ. . «Άγιοι Ανάργυροι», Κοινωνική Λειτουργός & Εργαστηριακός Συνεργάτης Παν/μιου Δυτικής Αττικής

Βασιλική Παντελή

ΤΕ Νοσηλεύτρια, ΜSc, ΠΕ Ψυχολόγος, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»

Σοφία Κωσταράκου

Κλινική Διαιτολόγος Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»

Αθανασία Γούλα

Κοινωνική Λειτουργός, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι»


14.45-15.00 Διάλειμμα Καφέ


15.15-17:00 Εργαστήριο 2

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ PIERCE

Τίτλος: «Καρκινικός πόνος και ποιότητα ζωής»

Συντονίστριες: Τέσσυ Κατσάμπα


Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ

&

Ευνομία Αλεξοπούλου Βραχνού


Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Παρουσιαστές:

Ζηναϊς Κοντούλη

Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου Νοσοκ. Μετροπόλιταν

«Ο καρκινικός πόνος συναντάται περίπου στους τέσσερις (4) από τους δέκα (10) ασθενείς που πάσχουν από νεοπλασίες. Είναι ένα σύμπτωμα το οποίο γίνεται χρόνιο και η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι άμεση γιατί αλλιώς επηρεάζει τόσο την ποιότητα της ζωής του ασθενούς καθώς και την πορεία της νόσου του. Η αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου είναι απαραίτητο να γίνεται από μία ομάδα που αποτελείται από ογκολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους κι άλλες ειδικότητες.
Υπάρχουν καινούργιες τεχνικές σήμερα και η εξέλιξη της ιατρικής έχει φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοί να εξαλείψουμε τον καρκινικό πόνο. Έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που πονούν ζουν λιγότερο και η ποιότητα της ζωής τους είναι πολύ άσχημη.
Είναι στο χέρι όλων μας να δουλέψουμε μαζί σαν ομάδα και να βελτιώσουμε το σύμπτωμα του πόνου καθώς και την γενικότερη ποιότητα της ζωής των ασθενών μας.»

Κωστοπούλου Σωτηρία

Νοσηλεύτρια, Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Πάρπα Ευφημία

Κλινικός Ψυχολόγος, Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του Α Εργαστηρίου Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Σχολιαστές:

Αικατερίνη Μπουσμπουκέα,
Παθολόγος-Ογκολόγος, Νοσοκομείο Μετροπόλιταν

Αθηνά Δεληδάκη,
Προϊσταμένη Υπηρεσίας Κατ’ οίκον Νοσηλείας (ΥΚΟΝ) ΓΟΝΚ

Ευστράτιος Τσελάς,
Νοσηλευτής της ΥΚΟΝ


14.00-15.20 Εργαστήριο 3

PIERCE BLACK BOX THEATER

«Μουσικοθεραπεία στο ογκολογικό πλαίσιο»
Mε την Κάνδια Μπουζιώτη

MA, AVPT, Ψυχολόγος - Μουσικοθεραπεύτρια

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης παρουσίασης και βιωματικού οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μουσικοθεραπεία αλλά και με μουσικοθεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε στις συνεδρίες μας με τους ογκολογικούς ασθενείς. Έχοντας ως στόχους μας να ανακουφίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες θεραπειών, συμπτώματα όπως ο πόνος, το άγχος και η κατάθλιψη δημιουργούμε πλάνα εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης απευθυνόμενα στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του ενδιαφερόμενου.


14.00-15.00 Εργαστήριο 4

PIERCE FACULTY LOUNGE

«Δεν είμαι μόνο ογκολογικός ασθενής»
«Είμαι και αναπνοή, κίνηση, πνεύμα,ψυχή, ενέργεια, δημιουργία. Είμαι...»

Mε την Κατερίνα Λυγγερίδου

Δασκάλα θεραπευτικής γιόγκα


17:00-17.15 Διάλειμμα καφέ


17.15 -18.15 Πορίσματα Ημερίδας