Οι Untouchables…ξαναχτυπούν!
20/11/2018Ένα σχολείο γέμισε μαντήλια!
05/02/2019Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018
της ΜΑΡΙΑΣ – ΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΚΟ «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ»ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
«Ξεχνάω ότι είμαι ασθενής». «Ευχαριστώ για αυτό το ταξίδι προς τη γαλήνη, μου δώσατε ζωή.» «Νιώθω να ζω έστω για λίγο… και να ξεχνιέμαι από τη μιζέρια της αρρώστιας».
Τα σχόλια αυτά είναι μόνο ορισμένα από όσα γράφουν ογκολογικοί ασθενείς βγαίνοντας από έναν… πολύχρωμο χώρο στο ισόγειο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς (ΓΟΝΚ). Μόλις έχουν ολοκληρώσει κάποιο εικαστικό πρόγραμμα, ζωγραφική, δημιουργική γραφή, χειροτεχνία, ή όταν στο θάλαμο νοσηλείας τους έχουν παρακολουθήσει γιόγκα, χοροκινητική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία. Όλα αυτά εν αναμονή χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών, αποκατάστασης μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή ως διάλειμμα τις βασανιστικές ημέρες νοσηλείας.
Οι δημιουργικές αυτές ώρες προσφέρονται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ». Μπορεί να μετρά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας αλλά αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του ογκολογικού νοσοκομείου και της καθημερινότητας των ασθενών και συγγενών ή συνοδών. Το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» ιδρύθηκε από την οικογένεια της Έμμας Βερνίκου, η οποία έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2016 σε ηλικία 24 ετών, εκπληρώνοντας ένα όνειρό της: Την παροχή ψυχαγωγίας αλλά και ψυχικής ενδυνάμωσης παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία για την ασθένεια.
«Για έναν ογκολογικό ασθενή το νοσοκομείο γίνεται το σπίτι του. Εκεί ζει. Έτσι φτιάξαμε μία ζώνη δημιουργικής απασχόλησης, προσφέροντας ψυχαγωγία και ψυχοκοινωνική στήριξη», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Ελένη Τζαβάρα, μητέρα της Έμμας. Μαζί με την άλλη κόρη της, Αναστασία Βερνίκου, και εθελοντές τόσο ψυχοθεραπευτές όσο και άλλους επαγγελματίες τρέχουν καθημερινά πρωτότυπες δραστηριότητες δίνοντας ζωή σε πολλούς καρκινοπαθείς.
Το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» προσφέρει 30 – 35 ώρες δραστηριοτήτων μηνιαίως. Κάθε δραστηριότητα διαρκεί μία ή δύο ώρες και έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι οικογένειές τους, οι οποίες επίσης περνούν με τον άνθρωπό τους πολλές ώρες στο νοσοκομείο και μπορούν να ξεφύγουν έστω για λίγο με το να απασχοληθούν δημιουργικά. «Συνοδός, που συμμετείχε σε ανοιχτή ομάδα εικαστικής ψυχοθεραπείας μαζί με ασθενή, μας είπε πως, εκτός από τον ποιοτικό χρόνο, αντιλήφθηκε μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων και το διάλογο, τι περνά ο δικός του άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά η κ. Τζαβάρα.
Προγράμματα
Τα είδη των προγραμμάτων που έχουν φιλοξενηθεί στο ΓΟΝΚ από τον Οκτώβριο του 2017, όταν και συστάθηκε το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ», ξεπερνούν τα 15.
Ενδεικτικά, έχουν πραγματοποιηθεί εικαστική ψυχοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χειροτεχνίες, αρωματοθεραπεία, χοροκινητική ψυχοθεραπεία, δημιουργική γραφή, θεραπευτική γιόγκα, πλέξιμο.
Όλα αυτά μαθαίνονται από εξειδικευμένους ανθρώπους στο κάθε αντικείμενο, όλοι είναι εθελοντές που έχουν «αγκαλιάσει», όπως και οι ίδιοι οι ασθενείς, την πρωτοβουλία αυτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι δημιουργοί της οργάνωσης, από τον Ιανουάριο του 2018 οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες έχουν ξεπεράσει τις 1.000. Πολλές από τις δραστηριότητες πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει παραχωρηθεί στο «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» από το νοσηλευτικό ίδρυμα, άλλες όμως γίνονται και στα δωμάτια των ασθενών, πάντα κατόπιν σχετικής συναίνεσης.
Για παράδειγμα, η μουσικοθεραπεία ή η γιόγκα πραγματοποιούνται μέσα στους θαλάμους νοσηλείας. Παράλληλα, πολλές δράσεις και ενημερωτικά προγράμματα γίνονται και στην αίθουσα βραχείας νοσηλείας, όταν δηλαδή κάποιος ασθενής προσέρχεται στο ΓΟΝΚ για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και φεύγει την ίδια ημέρα. Εκεί, πολλοί ασθενείς έχουν ενημερωθεί για διαστροφή στην ασθένεια, για στοματική υγιεινή κ.λπ.
Και ενώ στην αρχή οι ασθενείς ήταν διστακτικοί στα προγράμματα, πλέον ανυπομονούν για την επόμενη δραστηριότητα. Η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική. «Κάποιοι ανακαλύπτουν κλίσεις που δεν ήξεραν ότι είχαν ή προγράμματα που δεν γνώριζαν ότι θα τους ωφελήσουν και βγαίνοντας από το νοσοκομείο επιδιώκουν να τα συνεχίσουν», τονίζει η κ. Τζαβάρα.
Προς το παρόν, η δράση του «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» είναι μέσα στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς. Σκοπός, όμως, της οργάνωσης είναι να φτιάξουν μία μονάδα δημιουργικής απασχόλησης σε κάθε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, συμβάλλοντας συμπληρωματικά στην ψυχοκοινωνική μέριμνα που παρέχεται από τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στο νοσοκομειακό χώρο κάνει πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση των ασθενών. Πάμε εμείς στον ασθενή, δεν έρχεται ο ασθενής σ’ εμάς», αναφέρει η Αναστασία Βερνίκου.
Όλοι μαζί μια αγκαλιά
Σύσσωμο το προσωπικό του νοσοκομείου έχει αγκαλιάσει το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι συμμετέχουν και οι ίδιοι εθελοντικά. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα της ζωγραφικής παραδίδεται από έναν νοσηλευτή σε ώρες μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου του.
Η κ. Θεοδώρα Παππά, προϊσταμένη της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Δεν είναι μόνο τα φάρμακα. Είναι η σύνδεση και ο άνθρωπος. Γι’ αυτό όλα τα συστήματα Υγείας επαναπροσδιορίζουν στις θεραπείες των ασθενών με χρόνια και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Οι επαγγελματίες αποκτούν ψυχοσωματικές κοινωνικές δεξιότητες».
Παράλληλα με τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης το «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και διαδραστικά εργαστήρια με ενεργό συμμετοχή ασθενών και οικογένειας, που έχουν ως στόχο να προάγουν την ολιστική φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και την ψυχο-ογκολογία στην Ελλάδα.
ΤΟ «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ» ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
30 ΕΩΣ 35 ΩΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ -ΜΗΝΙΑΙΩΣ- ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΓΟΝΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2017, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΤΟ «ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ»
1.000 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΕΞΕΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018