Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – Ανάγνωση βιβλίου από το Win Cancer
23/04/2019
Πήγαμε Μουσείο!
14/05/2019

Η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών-Ερευνητικών Προγραμμάτων της φιλοξένησε το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ και συγκεκριμένα τις εθελόντριες κυρίες Εύα Γρηγοριάδου, Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, και Κάνδια Μπουζιώτη, Μουσικοθεραπεύτρια και Φωνητική ψυχοθεραπεύτρια,  προκειμένου να παρουσιάσουν τον ρόλο των θεραπειών μέσω τέχνης στην ψυχική υγεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Και οι δύο ομιλήτριες ανήκουν στην ομάδα του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ προσφέροντας συνεδρίες Εικαστικής ψυχοθεραπείας και Μουσικοθεραπείας αντίστοιχα στους νοσηλευομενους ασθενείς στα πλαίσια του μηνιαίου προγράμματος της οργάνωσης στο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Ο Ψυχίατρος και Διευθυντής Ε.Σ.Υ., κύριος Μιχάλης Τρελλόπουλος, ξεκίνησε την παρουσίαση με μια εισαγωγή για τις θεραπείες μέσω των τεχνών (Μουσικοθεραπεία, Εικαστική ψυχοθεραπεία, Δραματοθεραπεία και Χοροκινητική θεραπεία) εν γένει.

Η κυρία Εύα Γρηγοριάδου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εικαστικής ψυχοθεραπείας και μίλησε για την art brute, αναφέρθηκε στην έρευνα που έχει γίνει σχετικά με το πώς μπορεί να συμβάλλει η συγκεκριμένη προσέγγιση στην ψυχική υγεία και, τέλος, παρουσίασε ένα case study μιας από τις ασθενείς που παρακολουθούσε στη χαμηλής ασφάλειας ψυχιατρική κλινική Ayr στη Σκωτία, όπου εργαζόταν ως Εικαστική ψυχοθεραπεύτρια. Tέλος, έλαβε χώρα ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα “Ασθενείς που συναντήσατε στην επαγγελματική σας πορεία και που η επαφή μαζί τους σας δυσκόλεψε συναισθηματικά”.

Η κυρία Κάνδια Μπουζιώτη έκανε μια ιστορική αναδρομή της Μουσικοθεραπείας, μίλησε για τη συγκεκριμένη προσέγγιση και πρόβαλλε ένα βίντεο ενός ατόμου που ωφελήθηκε από αυτή τη θεραπεία, ενώ μίλησε και για τη δράση του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, ενθαρρύνοντας τους επαγγελματίες να παραπέμπουν ασθενείς και τις οικογένειές τους στην ομάδα μας. Ολοκλήρωσε την παρουσίασή της με μία βιωματική άσκηση χαλάρωσης με τη χρήση ocean drum και rain stick που συχνά εφαρμόζει στις μουσικοθεραπευτικές της συνεδρίες με ασθενείς.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μιχάλη Τρελλόπουλο για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις της τέχνης στην ψυχική ευεξία.