Τα Κεφάλια Ψηλά – Εκδήλωση της ΕΕΚΚΕΤ

Εικαστική Ψυχοθεραπεία με την Μ
12/09/2019
Συμμετοχή στην Ημερίδα “Δική μου φροντίδα – Δικό μου δικαίωμα.”
18/10/2019
Εικαστική Ψυχοθεραπεία με την Μ
12/09/2019
Συμμετοχή στην Ημερίδα “Δική μου φροντίδα – Δικό μου δικαίωμα.”
18/10/2019

Τα Κεφάλια Ψηλά  –  Heads Up

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εγρήγορσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου–MakeSenseCampaign – European Head Neck Society

Η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – ΕΕΚΚΕΤ, www.headneckcancer.gr, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, διοργάνωσε, στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, εκδήλωση με τίτλο «Τα Κεφάλια ΨηλάHeadsUp» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εγρήγορσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου “MakeSenseCampaign – European Head Neck Society”. Επισκέπτες, που πέρασαν από το Golden Hall, έδειξαν ενδιαφέρον και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους επιστήμονες και τους συνεργάτες της ΕΕΚΚΕΤκαι να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν: Η ενημέρωση του κοινού, η προαγωγή της γνώσης για εγρήγορση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης του Καρκίνου Κεφαλής και του Τραχήλου, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση.

 • Η προαγωγή της γνώσης του κοινού για την άριστη θεραπεία και την επιβίωση, με ποιότητα ζωής μετά τον καρκίνο.
 • Η εκπαίδευση των ατόμων, που έχουν επιβιώσει από τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, σχετικά με την κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα, τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της επιβίωσης.
 • Η εκπαίδευση των ατόμων, που έχουν επιβιώσει από τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου, σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων τυχόν υποτροπής, ώστε να επιτύχουν άμεση αντιμετώπιση και αυξημένη επιβίωση, με διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Τα συνθήματα της φετινής εκστρατείας, τα οποία υπήρχαν και στην κεντρική αφίσα της εκδήλωσης ήταν:

Υποστηρίζουμε την Πρόληψη και την Πρώιμη Διάγνωση του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου

Υποστηρίζουμε την Επιβίωση των Ατόμων με Καρκίνο Κεφαλής &Τραχήλου

Στοχεύουμε στην Πρώιμη Διάγνωση του Καρκίνου της Κεφαλής και του Τραχήλου.

Συζητήθηκαν θέματα, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με:

 • το κάπνισμα, συμβατικό και ηλεκτρονικό, ως παράγοντες κινδύνου
 • τη σχέση του ιού HPV με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα
 • τα πρώιμα συμπτώματα, τα οποία πρέπει γνωρίζουμε
 • «Τα 6 βήματα στον καρκίνο του στόματος» της EvaGrayzel, η οποία έχει επιβιώσει από τον καρκίνο της γλώσσας
 • την αξία και τα πρωτόκολλα στοματικής υγιεινής
 • τη σεξουαλική υγεία
 • την κατάλληλη διατροφή, την υποστηρικτική φροντίδα και την ποιότητα ζωής μετά τον καρκίνο
 • την πρώιμη διάγνωση τυχόν υποτροπής

Ιδιαίτερα επισημάνθηκαν:

 • Η Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου στο κεφάλι και τον τράχηλο, η οποία συνδέεται με αυξημένη επιβίωση μεταξύ 80% – 90%.
 • Η γνώση των σημείων και συμπτωμάτων του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, η πρόληψη αλλά και η γνώση του ρόλου του ιού HPV(ζωτικής σημασίας). – Το σύνθημα μας είναι: «Δεν καπνίζουμε, Επιλέγουμε τη Ζωή».
 • Η κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα, πουθα μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής και θα συμβάλλει στηδιατήρηση της ποιότητας της ζωής μας.

Ευχή και σκοπός της ΕΕΚΚΕΤ είναι η ενδυνάμωση των συλλόγων και ομάδων ατόμων που έχουν επιβιώσει αλλά και των φροντιστών τους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές ανάγκες στη θεραπεία του Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου σε όλη την Ευρώπη!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – Ι.Σ.Α., Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας-ΕΟΠΕ, Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ, Εταιρεία Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου Αθηνών- ΩΡΛ ΑΘΗΝΩΝ, Γυναίκες στην Ογκολογία – W4OHellas, Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος – ΕΕΟΣ, Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου- ΕΛΛΟΚ, ΑγκαλιάΖΩ, ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΚΚΕΤ Αν. Καθηγήτρια Ογκολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΚΠΑ, κα Αμάντα Ψυρρή ευχαριστεί θερμά τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΚΚΕΤ, κκ. Βασίλειο Κουλουλία, Αν. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Κυροδήμο, Επ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, Χρήστο Περισανίδη, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Μιλτιάδη Τριχά, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, Ευάγγελο Γιωτάκη, Ιατρό ΩΡΛ, καθώς και τους συνεργάτες Ιατρούς, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κο Γεώργιο Καπετανάκη, Γραμματέα της ΕΛΛΟΚ και την κα Όλγα Λιοντοπούλου, από το ΑγκαλιάΖΩ, που ήταν εκεί!