‘Εφυγε η Πώλα, αγωνίστρια για τα θέματα του ογκολογικού ασθενή

3η Ημερίδα του Πάμεμμαζί- “Προσεγγίσεις Ολοκληρωμένης Φροντίδας στον Καρκίνο: ‘Ερευνα και Στρατηγικές
19/11/2019
Έργα ασθενών στους διαδρόμους του ΓΟΝΚ
25/11/2019
forum 2018
Στις 30 Απριλίου 2020 έφυγε η αγαπημένη μας Πώλα, ένας υπέροχος άνθρωπος που προσέφερε στο ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ τόσα πολλά. Μια ξεχωριστή προσωπικότητα, η Πώλα τίμησε την Ημερίδα μας στις 20 Οκτωβρίου 2018 με την συμμετοχή της στην συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης οπού μας μίλησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τα δύσκολα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς στην καθημερινότητά τους αλλά και μέσα στο σύστημα υγείας.

Άνθρωπος ευφυής, δυνατός και πρακτικός, η Πώλα αντιμετώπισε την ασθένεια ρεαλιστικά και με υπευθυνότητα. Δεν παραδόθηκε στην ασθένεια, παρά στάθηκε απόλυτα ενήμερη για την εξέλιξή της και επεδίωξε να έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής που ήταν δυνατή σε κάθε στάδιο. Αυτό συνεβούλευσε και το ακροατήριο της Ημερίδας 2018 του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ: «η ποιότητα ζωής επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με τα στάδια της νόσου». Για την ίδια είχε σημασία σε κάθε φάση να νοιώθεις πως προσφέρεις και πως είσαι χρήσιμος στην οικογένεια, ή στην εργασία ή στην κοινωνία ή/και στους άλλους ασθενείς.

Σημαντικό για εκείνη ήταν η πληροφόρηση και ο σεβασμός των επιθυμιών του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό. Ευχόταν ένα μέλλον στην Ελλάδα με αποτελεσματική λειτουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας στον καρκίνο που να χειρίζεται έγκαιρα τις εξετάσεις, τον πόνο, την διατροφή και τις ποικίλες παρενέργειες που προκύπτουν. Μια τέτοια ομάδα είχε καταφέρει να δημιουργήσει η ίδια μόνη της με μεγάλη έρευνα, επιμονή και προσπάθεια. Υποστήριζε τον ηλεκτρονικό φάκελο, αναλογιζόμενη πόσες ώρες κατανάλωνε στο «κυνήγι των χαρτιών» φοβούμενη πως έτσι χάνονταν ευκαιρίες καλύτερης αντιμετώπισης της νόσου ακόμα και την στιγμή των προληπτικών εξετάσεων.

Η Πώλα ήταν κοντά μας στο ακροατήριο και στην Ημερίδα 2020 του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ το Φεβρουάριο. Παρόλο που της ήταν δύσκολο, δεν θα την κρατούσε τίποτα μακριά μας. Ήταν χρήσιμη στην κοινωνία και στους άλλους ασθενείς όπως ακριβώς το είχε αποφασίσει μέχρι το τέλος. Σε αυτό μας θυμίζει την Έμμα, την ιδρύτρια και την έμπνευση του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, που λίγες εβδομάδες πριν φύγει απ’τη ζωή έλαβε μέρος σε Μαραθώνιο για τον καρκίνο και δέχθηκε το πρώτο βραβείο πολυπλυθέστερης ατομικής ομάδας—των Untouchables που είναι τώρα οι Untouchables του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ. Αν είχαν γνωριστεί, η Έμμα και η Πώλα θα γίνονταν φίλες μια κι ήταν συναγωνίστριες στην προσπάθεια να βελτιωθεί η πορεία και η φροντίδα των καρκινοπαθών στην Ελλάδα.

Πώλα θα μας λείψει η θετική και σταθερή παρουσία σου, η μέστες σου ιδέες, κι ουσιαστική σου συμπαράσταση στη δουλειά του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ. Σ’ ευχαριστούμε βαθειά για την πολύτιμη προσφορά σου που αποτελεί παρακαταθήκη για όλες τις οργανώσεις αλλά και τα κέντρα αποφάσεων με αντικείμενο την βελτίωση της πορείας και της φροντίδας του ογκολογικού ασθενή.