Η Ζωγραφική είναι μια από τις Kαλές Tέχνες και αποτελεί την παραγωγή ή αναπαράσταση μιας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας με τη βοήθεια φυσικών ή ηλεκτρονικών μέσων (υλικά όπως το πινέλο, το κάρβουνο, το μολύβι ή προγράμματα ζωγραφικής στον ηλεκτρονικό υπολογιστή). Υπάρχουν διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα και τεχνοτροπίες προσφέροντας έτσι στους ενδιαφερόμενους πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών μέσων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προσφέρει σε κάποιον τη δυνατότητα να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα με συμβολικό τρόπο. Η φαντασία απογειώνεται και ξετυλίγεται σα κουβάρι , προσφέροντας εξαιρετική διέξοδο τόσο στο καλλιτέχνη που δημιουργεί, όσο και στους ανθρώπους που απολαμβάνουν το οπτικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που ο καλλιτέχνης καλείται να αποτυπώσει.
Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της τέχνης όσον αφορά τις θεραπευτικές της ιδιότητες, όπως η ψυχική ευεξία, η βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με την έρευνα των Stuckey και Nobel (The connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature, 2010) οι χρόνιες ασθένειες επιφέρουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, όπως κατάθλιψη και χρόνιο στρες που αντίστοιχα επιβαρύνουν τον οργανισμό. Η ζωγραφική μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο χαλάρωσης και συνειδητοποίησης προσφέροντας αποφόρτιση και ηρεμία.
Στο Παμεμμαζί προσφέρουμε τη δυνατότητα ανοιχτών ομάδων ζωγραφικής στο χώρο μας με στόχο την επικοινωνία, τη χαλάρωση, την έκφραση αλλά και την εκμάθηση κάποιων τεχνικών τέχνης.

Μαρτυρίες Συμμετεχόντων

  • Σκέφτηκα πράγματα που μάλλον απέφευγα .Το να προσεγγίσω αυτές τις σκέψεις μέσω της τέχνης στην αρχή με φόρτισε και μετά με ηρέμησε.Νιώθω πολύ καλά.Σας ευχαριστώ.
  • Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα να υπάρχουν τέτοιες δράσεις,που βοηθούν όλους,ασθενείς και περιβάλλον τους να δραπετεύουν από τα προβλήματα τους,να εκφραστούν,να δημιουργήσουν αλλά και να επικοινωνήσον με άλλα άτομα,σ'ένα ευχάριστο περιβάλλον
  • Συγχαρητήρια που ιδρύσατε και ασχολείστε με αυτό το πρόγραμμα

Άρθρα/'Ερευνες

υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η καλλιτεχνική συμμετοχή έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η σύνδεση μεταξύ τέχνης, θεραπείας και δημόσιας υγείας: Μια ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας

Μετά από μόνο μία συνεδρία 45 λεπτών οι φροντιστές είχαν λιγότερο άγχος, λιγότερη ανησυχία και αίσθηση εξουθένωσης ενώ αισθανθηκαν περισσότερη απόλαυση, ευχαρίστηση και θετικότητα

Η επίδραση της ελεύθερης ζωγραφικής και της εικαστικής ψυχοθεραπείας στους φροντιστές των καρκινοπαθών