Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο ΤύπουΤο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, φιλοξένησε στις 22 Φεβρουαρίου 2020, την 3η Ημερίδα του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ με θέμα «Προσεγγίσεις ολοκληρωμένης φροντίδας στον καρκίνο: έρευνα και στρατηγικές».

Τίμησαν την Ημερίδα με χαιρετισμό ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας και η κ. Γκαμπριέλα Λάουρα Ντίνκα, αναισθησιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη τμήματος διαχείρισης πόνου & ανακουφιστικής φροντίδας στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «οι Άγιοι Ανάργυροι».

Πάνω από 200 επιστήμονες, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας καθώς και ασθενείς, οικογένειες και φίλοι του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ, βρέθηκαν για να συζητήσουν τις τελευταίες έρευνες που γίνονται στο Greater Good Science Center στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια πάνω στον ρόλο των συμπληρωματικών υποστηρικτικών προγραμμάτων ανακουφιστικής φροντίδας, τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης και την δυναμική της θετικής ψυχολογίας στην ψυχοσωματική υγεία, στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας, στα καλύτερα αποτελέσματα και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Ημερίδα φιλοξένησε την κ. Karen Popkin, M.A., L.C.A.T, MT-BC, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center και την Δρ. Jennifer Brown Urban, καθηγήτρια Human Development στο Montclair State University και εξαιρετικούς Έλληνες επιστήμονες στο τομέα της ογκολογίας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ενσωματωμένης φροντίδας στην υγεία και ο ρόλος των διαφορετικών ειδικοτήτων, του αλγολόγου, του στοματολόγου, του ψυχιάτρου, του νοσηλευτή και του ψυχολόγου αλλά και η σημασία των συμπληρωματικών προγραμμάτων όπως η εικαστική ψυχοθεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η θεραπευτική γιόγκα και η χειροτεχνία. Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η συμμετοχή στην συζήτηση του κ. Στέφανου Ξενάκη που επισήμανε με πόση αγάπη το ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ αγκαλιάζει τους ασθενείς, τις οικογένειες και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι», καθώς της Πίστης Κρυσταλλίδου http://wincancer.gr/ με την βιωματική εμπειρία της ως συζύγου ασθενούς.

Προβλήθηκαν επίσης οι δράσεις των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων Κ.Ε.Φ.Ι. https://www.anticancerath.gr/ και ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ https://www.pnoiagapis.gr/ που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της ογκολογικής φροντίδας, η έκθεση θεραπευτικής φωτογραφίας του Eyes of Light, https://eyesoflight.gr/, τα βραβευθέντα έργα ζωγραφικής του προγράμματος SMOKEFREEGREECE, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος https://smokefreegreece.gr/ και η έκθεση Εικαστικής Ψυχοθεραπείας από το πρόγραμμα του ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ στο νοσοκομείο «οι Άγιοι Ανάργυροι» https://www.pamemmazi.org/eikastiki-psichotherapeia. Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιωματικό εργαστήριο της μουσικοθεραπείας. https://www.pamemmazi.org/mousikitherapeia, https://www.mskcc.org/cancer-care/diagnosis-treatment/symptom-management/integrative-medicine/mind-body.

Όλοι συμφώνησαν για τη σημασία της ενσωματωμένης φροντίδας και για την προσφορά των συμπληρωματικών θεραπειών. Σημειώθηκε επίσης η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στην αποδοχή αυτών των προγραμμάτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στη διάθεση των επαγγελματιών υγείας για στενότερη συνεργασία με ασθενείς και οικογένειες καθώς και στην καταπολέμηση τους στίγματος του καρκίνου στην ελληνική κοινωνία.

Η Ημερίδα υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα καθώς και από τις φαρμακευτικές εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. και Pharma UΝIMEDIS, την Ένωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος https://awogreece.org/ και τέλεσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος http://enne.gr/, που πρόσφερε 4 μονάδες συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης, της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος https://oraloncology.gr/ και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας http://www.cancer-society.gr/ .